top of page

Werken met Baby- en Kindergebaren

Bijgewerkt op: 20 dec. 2020

"Communicatie is een ongehinderde verbinding tussen mensen voor het overdragen van meningen, gedachten, ideeën, gevoelens". Dit kan nog knap lastig zijn, zelfs als je (Nederlandse) taal niet vaardig bent.


In mijn werk zie ik dit regelmatig terug op de werkvloer. Kinderen die nog niet kunnen praten, kinderen die de Nederlandse taal (nog) niet beheersen. Het is soms knap lastig. Wat wil het kind mij vertellen of duidelijk maken? Waarom is dit kind zo boos? Wat is er aan de hand? Baby- en kindergebaren is een geweldige manier van communiceren. Onbegrip wordt weggenomen en driftbuien worden voorkomen."Communicatie is een ongehinderde verbinding tussen mensen voor het overdragen van meningen, gedachten, ideeën, gevoelens"


Door veelvuldig te herhalen, te oefenen, te kijken en te luisteren leren de kinderen taal,

de gebarentaal én de gesproken taal kennen.


Afhankelijk van de leeftijd van het kind krijg ik, bij de een sneller dan de ander, een reactie. Dit kan zijn: een glimlach, een bevestiging; een kind knikt of zegt ja, of gebaart terug!

Baby- en kinderengebaren zijn voor mij de manier om mindful te communiceren. Ik ben mij bewust van wat ik doe, waarom ik dit doe en wat ik wil bereiken.


De mooiste momenten die ik beleef aan het werken met de Baby- en kindergebaren zijn wanneer ik zie en merk aan een kind dat het zich gezien, gehoord en geliefd voelt. Door het gebruik van Baby- en kindergebaren maak je meer tijd voor communiceren met elkaar. Je moet wel. Anders mist het zijn doel. Gebaren (aan)leren kun je niet overhaasten. Het kind voelt, ‘jij hebt tijd en aandacht voor mij, en dat vind ik fijn’. En dat is precies de bedoeling. Want ik vind het ook fijn om bij de kinderen te zijn.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page